Slik er formannskapssalen gjort til «studio»

Med enkle grep er formannskapssalen i Tromsø rådhus gjort til et studio – egnet til å videooverføre kommunale møter direkte.

Easymeeting-direktør Hans Johan Tofteng og møtevert Øivind Midtun i en formannsskapssal som i veldig liten grad preges av å ha fått installert permanent videoutstyr.

– Tromsø kommune er kunder av Easymeeting, og tilrettelegging for strømming av kommunale møter en er en del av kommunens digitalisering og bruk av video, forteller administrerende direktør Hans Johan Tofteng i Easymeeting.

Det er Daniel Hardcastle som har gjort det konkrete installasjonsarbeidet på vegne av Easymeeting – installasjoner som i seg selv fremstår så lite omfattende at det er vanskelig å få øye på for den som besøker møterommet.

– Det hele er ikke mer omfattende enn at vi har fått på plass gode mikrofonløsninger som fanger lyden på en effektiv måte, og to kameraer – slik at både politikerne og administrasjonen kan vises i skjermbildet til den som følger sendingen. Effektivitet er et viktig suksesskriterium, både i opptak og distribusjon, så derfor er løsningene for lyd og bilder faste, forklarer han.

 

"Ganske anonymt, men absolutt ikke usynlig!" Hans Johan Tofteng og Øivind Midtun kan konstatere at det er montert to faste kameraer i formannskapssalen i Tromsø rådhus.

Direkte strømming av offentlige møter, er et konkret tiltak for styrket mulighet for innsyn og bedret offentlighet, og dermed er det også mulig å hevde at tiltaket styrker demokratiet. Før første møte ble offentlig tilgjengelig, ble det kjørt flere tester i forkant. Det tekniske er på plass, men selvsagt kan det komme til å kreve litt tid før alle involverte blir fortrolig med den nye åpenheten.

– Jeg tror vi alle skal være litt tålmodig, og akseptere at det vil ta litt tid før politikerne behersker denne formen for møteoverføringer, påpeker Hans Johan Tofteng.

I tillegg til faste møterom, kan Tofteng og Midtun bruke bærbart utstyr til å strømme folkemøter eller pressekonferanser fra rådhusets foaje.

– Direkte åpenhet som dette, med mikrofoner som fanger opp all mulig lyd – også hvisking – stiller helt nye krav til møtedeltakerne, som det tar tid å bli vant til. Dette gjelder jo ikke bare lokalpolitikere, men også politikerne på den internasjonale arenaen, sier han, og refererer til historien fra NATO-toppmøtet der Canadas statsminister Justin Trudeau spøkte om Donald Trump bak den amerikanske presidentens rygg, overfor sine kolleger Boris Johnson (Storbritannia) og Emmanuel Macron (Frankrike).

– Selv de beste kan glemme seg. Det tror jeg vi må se stort på, mener han.

Norge
Easymeeting AS
Forskningsparken 
Sykehusveien 21-22
9019 Tromsø
 
USA
93 Shennecossett
Rd Groton, CT
06340 USA
nb_NONorsk bokmål
en_USEnglish es_ESEspañol nb_NONorsk bokmål
0aksjer
Del via
Kopier link