Oppskriften på sikker hjemmeseier

Her er rådene som gjør at jobbing fra hjemmekontor kan sikre økt frihet til deg som ansatt, og samtidig økt lønnsomhet for arbeidsgiveren.

Mariann Gansmoe har 12 års erfaring med jobbing fra hjemmekontor. Hun har klart å etablere effektive arbeidsrutiner.

Mariann Gansmoe er ansvarlig for kundeoppfølging i Easymeeting. Oppdraget hennes er å holde kontakt med kunder over hele landet, men til daglig har hun tilhold på hjemmekontor i Bodø. Nå har hun 12 års erfaring fra denne arbeidsformen, og vet hva hun snakker om når hun skal gi andre råd for å lykkes.

«Hvis man har en god plan for gjennomføringen, kan hjemmekontor bli en suksess for alle parter»

Mariann Gansmoe

– Å etablere ordninger med hjemmekontor er ikke i seg selv noen garanti for suksess. Det finnes mange eksempler på at slike forsøk har vært mislykket. For noen passer det rett og slett ikke. Noen bransjer og noen bedrifter er dårlig egnet. Men hvis man har en god plan for gjennomføringen, kan hjemmekontor bli en suksess for alle parter, mener hun.

Fem konkrete råd

Her er Marianns fem råd til hvordan du kan sikre deg en «hjemmeseier» gjennom å jobbe fra hjemmekontor.

1: Vær tydelig på HVOR du skal jobbe hjemme

Begrens deg, og sørg for å ha et eget sted – helst et eget rom – der du jobber fra. Da kan du også sikre deg selv en god arbeidsstasjon og en god arbeidsstilling. Hvis du har litt jobbting på kjøkkenbordet, litt på spisebordet, litt i TV-stua, litt i soverommet…da er du i ferd med å miste kontrollen.

2: Vær tydelig på NÅR du skal jobbe hjemme

Når arbeidsdagen er over, har du faktisk fri! Hvis du begynner å viske ut skillet mellom arbeidstid og fritid, risikerer du fort at kvaliteten blir dårligere – både på arbeidstiden og fritiden.

3: Lag deg ukeplaner – og bruk kalendere

Ved å bruke kalendere bidrar du til at de du jobber sammen med har oversikt over hva du gjør, og når du er tilgjengelig. Og gode ukeplaner gir deg selv oversikt over hva du skal utføre av arbeid. Da kan du også tillate deg å ta fri tidligere, for med god planlegging vil du oppdage at du blir mye mer effektiv og produktiv.

4: Søk kontakt, og vær sosialt aktiv

Unngå «huleboertilværelsen», der du lever isolert fra resten av verden. Videomøter er uvurderlig som verktøy, og hyppig bruk av dette bidrar ofte til at den som jobber fra hjemmekontor har bedre kontakt med kollegene enn de som sitter på cellekontoret ved siden av. Videomøter som «formøter» bidrar til at de fysiske møtene dessuten blir langt mer effektive – enten det er kundebesøk eller samlinger hos egen arbeidsgiver.

5: Utnytt friheten!

Glede, trivsel, begeistring og overskudd lar seg ikke skjule – og medarbeidere som utstråler dette bidrar positivt for arbeidsplassen sin! Når du har opparbeidet deg gode erfaringer fra arbeid på hjemmekontor, har du også skaffet deg erfaring med mobilt kontor. Da blir du mer effektiv når du reiser, og du får også mulighet til å kunne jobbe godt og effektivt, selv på reiser som i utgangspunktet er private.

Ut av tidsklemma

– Hvor godt klarer du selv å etterleve disse rådene?

– I dag er jeg ganske flink til å etterleve alle fem punktene, men underveis har jeg strevd litt for å få alle rutinene på plass, og jeg har nok «syndet» mot samtlige gode råd, erkjenner hun.

Mariann besøker jevnlig kontoret til Easymeeting, og tilbringer tid sammen med sine kolleger.

– Hvilket punkt er det som har vært mest avgjørende for din egen del?

– For meg har det gjort en veldig stor forskjell å få på plass gode rutiner for ukeplaner. Jeg tror mange som jobber fra hjemmekontor gnages av dårlig samvittighet overfor både arbeidsgiver og kolleger; innsatsen er ikke synlig nok, og man kompenserer dette ved å jobbe ekstra mye. I lengden er ikke dette gunstig for noen, men ved å lage seg detaljerte ukeplaner har man oversikt over hva man skal få utrettet og produsert – og ofte finner man ut at man er mer effektiv enn man tror, sier hun.

– Hvordan utnytter du selv friheten hjemmekontoret gir?

– Jeg har familie i Oslo, og kan følge tantebarna opp på en helt annen måte ved at jeg har erfaring med å jobbe mobilt. Jeg kan delta på skoleavslutninger og jeg kan se fotballkamper de er involvert i, og likevel kan jeg utføre en fullverdig arbeidsdag fra gjesterommet. Jeg plages mindre av «tidsklemma» og dårlig samvittighet, og det bidrar veldig positivt til livskvalitet, mener hun.

Norge
Easymeeting AS
Forskningsparken 
Sykehusveien 21-22
9019 Tromsø
 
USA
93 Shennecossett
Rd Groton, CT
06340 USA
nb_NONorsk bokmål
en_USEnglish es_ESEspañol nb_NONorsk bokmål
0aksjer
Del via
Kopier link