Maset om å utvikle ny teknologi gjør oss til en sinke

I alle store selskaper jobbes det på spreng for å utvikle produktene til å bli enda bedre. Verden står ikke stille av den grunn.

Hans Johan Tofteng, administrerende direktør i Easymeeting AS.

■■■ Vi vet at bilprodusentene jobber for at de modellene som skal lanseres om fem år skal være bedre enn de som selges i dag. Kjøpte du deg ny TV i går, kan du være sikker på at det til neste år kommer en TV som vil være enda bedre – akkurat som du vil oppleve at mobiltelefonen din vil bli overgått av en ny modell. Men vi lar ikke være å kjøpe verken bil, TV, mobiltelefon eller vaskemaskin av den grunn. Det ville være ganske tåpelig, men akkurat så tåpelig er vi når vi som felleskap skal digitalisere offentlig sektor – helsevesen og kommuner i særdeleshet.

■■■ Vi avventer, fordi vi vet at det «snart» kommer en teknologi som er enda bedre, der sikkerheten er enda tryggere, der videobildet vil bli skarpere og bruken vil være enda mer selvforklarende. Derfor nøler vi med å ta i bruk video og digital post som verktøy, selv om vi hadde spart kostnader, redusert tidsbruk, redusert arbeidsbelastning og økt tilfredsheten blant forbrukere og innbyggere. Sikkerhet er viktig, men det finnes allerede teknologi som ivaretar dette; kryptering som har gjort at store deler av næringslivet har valgt å ta steg som det offentlige kvier seg for å ta.

«Derfor finnes det land som for få år siden lå ganske lang bak Norge i sin digitale utvikling, men som i dag har passert oss»

Vi avventer, fordi vi har tro eller håp, eller fordi vi har fått et løfte om at det snart skal komme en felles beslutning om hva som er det rette systemet; ett system, én løsning, én variant som alle kan bruke – alle kommunene og alle deler av kommunal sektor.

■■■ Mens vi venter, blir vi forbigått av verden rundt oss. Det finnes steder der utålmodigheten er større enn i Norge, og der noen har valgt å gå foran – og som har tatt i bruk nye digitale verktøy for å løse noen kjente utfordringer. Ikke alle pionerene har truffet blink. Noen har gjort store feil. Noen har oppdaget helt nye hindringer. Noen har oppdaget helt nye muligheter. Men de som har valgt å gå foran, har likevel høstet noen nyttige erfaringer som andre har lært av og som har brakt verden fremover, og som har ført til at systemene hele tiden forbedres. Derfor finnes det land som for få år siden lå ganske lang bak Norge i sin digitale utvikling, men som i dag har passert oss.

«Det er ganske kostbart å la være å ta i bruk tilgjengelige verktøy som kryptert e-post og videosamtaler»

Norge har tapt posisjon, fordi vi ikke er spesielt innovative og nysgjerrige på feltet digital kommunikasjon. I Norge, i alle fall i store deler av Norge, nekter vi oss selv muligheten til å skaffe oss viktig erfaring, fordi det råder en oppfatning om at ingen skal begynne før alle er klare – og alle kan ta i bruk de samme løsningene innenfor det samme systemet. Vi styrer etter læresetningen om at ingenting er så kostbart som å være den første – den som må betale prisen for alle «barnesykdommene» – og derfor er det ingen som ønsker å være først. Hvem vil vel være den som pådrar seg unødvendige ekstrakostnader bare for å være først?

■■■ En konsekvens knapt noen snakker om, er at det er ganske kostbart å være sist også. Det er ganske kostbart å la være å ta i bruk tilgjengelige verktøy som kryptert e-post og videosamtaler, og i stedet sende forsendelser med fly og taxi, eller betale mange flyreiser og hotellovernattinger for å kunne avvikle møter. Men i Norge mangler vi ikke penger, så da tar vi oss råd til dette.

Det er vanskelig å anslå hvor stor regningen kommer til å bli som følge av manglende innovasjonskraft.

Norge
Easymeeting AS
Forskningsparken 
Sykehusveien 21-22
9019 Tromsø
 
USA
93 Shennecossett
Rd Groton, CT
06340 USA
nb_NONorsk bokmål
en_USEnglish es_ESEspañol nb_NONorsk bokmål
0aksjer
Del via
Kopier link