Gjennomfører kommunestyremøte som videomøte

For første gang blir et ordinært kommunestyremøte i Harstad gjennomført som videomøte.

Tiltakene mot korona-viruset hindrer ikke Harstad kommune fra å gjennomføre ordinært kommunestyremøte.

Tiltakene for å hindre smitte av korona-viruset gjør det umulig å gjennomføre kommunestyremøtet på ordinært vis, men i stedet for å utsette møtet har kommuneledelsen besluttet å gjennomføre møtet ved hjelp av video.

– For oss er dette prinsipielt viktig, sier ordfører Kari-Anne Opsahl.

– Vi befinner oss for tiden i en tilstand av krise som følge av spredningen av viruset. Å ta i bruk nye løsninger for å opprettholde mest mulig av normal drift, blir nødvendig. Vi må gjøre vårt til at lokaldemokratiet ikke settes på vent, og derfor velger vi å gjennomføre kommunestyremøtet som et videomøte, sier hun.

- Vi må gjøre vårt for at ikke lokaldemokratiet blir "satt på vent", sier Harstad-ordfører Anne-Kari Opsahl.

Kommunestyremøtene er selve kjernen i lokaldemokratiet. Det er her alle partiene gis mulighet til deltakelse – og ikke minst er det her opposisjonen har mulighet til å bli hørt.

– Dette skal vi få til, sier ordføreren.

Planlegger for det enkle

Harstad kommune har etter hvert god erfaring med å gjennomføre møter på video. Store deler av organisasjonen har tatt i bruk Easymeeting, de ulike partiene har gjennomført gruppemøter på dette viset og også formannskapsmøter er avviklet ved hjelp av video fra Easymeeting. Kommunestyremøtet befinner seg likevel i en særstilling, ikke minst på grunn av antall møtedeltakere.

– Vi har en god plan for hvordan vi skal gjennomføre kommunestyremøtet, sier IT-sjef Stian Antonsen.

– Noen av deltakerne vil befinne seg i selve kommunestyresalen. Dette gjelder gruppelederne for hvert enkelt parti, og de deltakerne som normalt sitter ved dirigentbordet: Ordfører, varaordfører, kommunedirektør, sekretæren og de to kommunaldirektørene. Alle de øvrige kommunestyrerepresentantene vil følge møtet fra video, sier han.

IT-sjef Stian Antonsen planlegger i første omgang "enkle" løsninger for hvordan kommunestyrerepresentantene skal stemme, og registrere seg på talerlista.

– Hvordan vil debatten og avstemningene foregå?

– I første omgang vil vi løse dette veldig enkelt: Representantene melder seg på talerlista via chat-funksjonen, og vil få ordet på vanlig vis. Og den samme funksjonen vil benyttes under avstemmingene, sier han.

Overføres direkte

Antonsen utelukker ikke at disse funksjonene kan gjøres mer avanserte etter hvert, dersom tiltakene mot korona-spredningen skulle vise seg å vare lenger enn foreløpig antydet. Inntil videre er han opptatt av at kommunestyret skal la seg gjennomføre på enkelt og greit vis, på en måte som alle føler seg bekvem med. Og han ser ingen grunn til å være skeptisk.

– Den viktigste suksessfaktoren består i møteledelsen, og både Kari-Anne Opsahl som ordfører og Espen Ludvigsen som varaordfører har rutine i å lede videomøter, mener han.

Selv om kommunestyremøtet blir arrangert som videomøte, endrer ikke dette planene om å streame møtet, slik at velgere og innbyggere sikres innsyn i det som foregår.

– Vi planlegger streaming på vanlig vis, og er trygge på at dette kommer til å fungere godt for seerne som ønsker å følge møtet fra egne dataskjermer, sier administrerende direktør i Easymeeting, Hans Johan Tofteng.

Norge
Easymeeting AS
Forskningsparken 
Sykehusveien 21-22
9019 Tromsø
 
USA
93 Shennecossett
Rd Groton, CT
06340 USA
nb_NONorsk bokmål
en_USEnglish es_ESEspañol nb_NONorsk bokmål
0aksjer
Del via
Kopier link